Nem támogatta az RMDSZ a Btk. módosítását a jelenlegi formájában. A PNL oldalára sem tudott állni

2018. július 4.

Az RMDSZ nem támogatta a büntető törvénykönyv módosítását a jelenlegi formájában, de annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az oldalára sem tud állni, amely az elmúlt időszakban minden magyar ügyet minden létező eszközével megtámadott - tájékoztatta szerdán az érdekvédelmi szervezet az Agerpres hírügynökséget.

A közleményben az RMDSZ leszögezi: az igazságügyi törvények módosítása kapcsán a szövetség kizárólag azon változtatásokat szorgalmazza, amelyek az alkotmánybírósági döntéseket, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit és az európai direktívákat emelik be a román jogrendbe.

"Továbbra is fontosnak tartjuk a büntetőtörvénykönyv módosítását, de a jelenlegi formájában nem tudtuk támogatni azt" - szögezi le a közlemény.

"Az RMDSZ nem ért egyet a hivatali gondatlanság eltörlésével, és nem ért egyet az értékküszöb bevezetésével sem a hivatali visszaélés esetében. Azt sem tudtuk támogatni, hogy csak az a hivatali visszaélés számítson bűncselekménynek, amelynek elkövetője, annak házastársa vagy legtöbb másodfokú rokona jut illetéktelenül haszonhoz. Továbbá azt sem tudtuk támogatni, hogy a bűncselekményre kiszabható legmagasabb büntetést csökkentsék. Módosító-javaslatainkat a szakbizottságban elvetették" - olvasható a dokumentumban, amely arról is tájékoztat, hogy az RMDSZ képviselői a végső szavazáson tartózkodtak.

"Azért tartózkodtunk, mert nem tudtuk ilyen formában a btk. módosításait támogatni, de annak a PNL-nek az oldalára sem állhattunk, amely az elmúlt időszakban minden magyar ügyet, minden létező eszközével megtámadott" - zárul az RMDSZ közleménye.

Agerpres