Augustin Lazăr: aggodalmat keltett az ügyészek körében Kövesi menesztése

2018. július 11.

Aggodalmat keltett az ügyészek körében a Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltása nyomán kialakult helyzet - nyilatkozta szerdán Augustin Lazăr legfőbb ügyész.
Az ügyészeket aggasztja a jelenlegi helyzet, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy továbbra is betöltsék alkotmányos szerepüket, védjék a jogrendet.

A legfőbb ügyész rámutatott, az alkotmánybíróság határozatai kötelező érvényűek és azokat gyakorlatba kell ültetni, „de a közszereplők bölcsességén is múlik, hogy sikerül-e bebizonyítani, mindezzel nem a DNA ellenőrzés alá vonása volt a céljuk“.

Lazăr ugyanakkor ama véleményének is hangot adott, miszerint a romániai bírák és ügyészek „olyan szintre jutottak, amelyen már nem lehet őket legyőzni“, egységesek tudnak maradni, és ellenállnak a megosztásukra irányuló kísérleteknek.

A legfőbb ügyész hétfőn Anca Jurmát bízta meg ideiglenesen a Kövesi menesztésével megüresedett DNA-főügyészi tisztség ellátásával. Szerdán Lazăr azt mondta, azért esett a választása Jurmára, mert „jelentős tapasztalattal rendelkező DNA-ügyész, a legfőbb ügyészség diplomatája, az európai korrupcióellenes hálózat alelnöke, és mind európai szinten, mind az országban ismert a neve“.

Agerpres