Hirdetés

A post-Covid gyógyítás is fontos

A gyógyítás része lett az elmúlt hónapokban nemcsak a koronavírusos páciensek ellátása, hanem azoké is, akik átestek a betegségen, de utólag is tüneteik vannak. A megyei kórház és a családorvosok közösen keresik a megoldást ezekre a helyzetekre.  A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere András Nagy Róbert elmondta: többen vannak, akik elveszítették ízlelésüket vagy szaglásukat és ez hónapokkal a betegség után sem tért vissza, de más különböző utóbetegségekkel is felkeresték a kórházat az elmúlt időszakban a páciensek.

A post Covid tünetek közé tartozhat nemcsak a szaglás és ízlelés elvesztése, de különböző szívproblémák is, tüdőgyulladás, magas vérnyomás, ritmuszavarok is adódhatnak. Ugyanakkor, mivel a koronavírusra nincs specifikus gyógyszer, a kezelés alatt oda kellett figyelni az orvosoknak, hogy milyen kezelést állítanak be a pácisenseknek, mert volt, ami működött egyeseknél, másoknál viszont nem. A post-Covid betegségeknél már tipikusak a tünetek és könnyebben kezelhetőek, ezeket szakorvosok segítségével gyógyítják, kezelik, de sok esetben a családorvosok is tudnak segíteni. Az igazgató szerint fontos, hogy, aki utólag is tüneteket észlel magán, az keresse fel a családorvosát vagy a járóbeteg rendelőt, hogy ne váljanak krónikussá a tünetek.  Ami a járóbeteg rendelő felkeresését illeti, még mindig nem érték el a 2019-es számadatokat (103 ezer beteg), de közel járnak. A poliklinikai szolgáltatásokat 2021-ben 90 ezer páciens vette igénybe, 2020-ban 70 ezren jelentkeztek valamilyen kivizsgálásra.

A járvány hatására továbbra is érezhető egyfajta bizalmatlanság az emberek részéről, így kevesebben és sajnos később keresik fel a járóbeteg rendelőt – mondta az igazgató. Reményei szerint lassan ez is helyreáll, a következő időszakban is arra törekszenek, hogy visszaállítsák a bizalmat az emberekben. Éppen ezért az egészségügyis alkalmazottak tesztelése gyakori, így, ha egy alkalmazott megbetegszik, kiveszik a rendszerből, helyettesítik és majd gyógyultan tér vissza a kórházba dolgozni. 

Hirdetés