Redacție
S.C. Alamo Impex 97 S.R.L., producător exclusiv al programelor Radio GaGa
Administrator: Hompot Szilárd István
Adresa poștală: Târgu Mureș, str. Calarașilor nr.1, Etaj 1, jud.: Mureș.
Număr de înregistrare al companiei: J26/403/1999
COD FISCAL: RO9603323
Director de program: Illés Márton
Adresa de e-mail: office@radiogaga.ro
Număr de telefon: +40265250179
Web: www.radiogaga.ro
Frekvențe (MHz): Târgu Mureș: 88,0; Reghin: 94,7; Sighișoara: 104,3; Sovata: 102,0; Odorheiu-Secuiesc: 87,9; Sfântu Gheorghe: 88,7 ; Covasna: 107,2; Baraolt: 90,5; Târgu Secuiesc: 88,0; Gheorgheni: 91,2; Izvoru Mureșului: 103,9, MIercurea Ciuc 93,9.
Actionari: MMTK Nonprofit Kft 55.0259 %, Asociatia pentru Spatiul Media Transilvan 44.9741%
Site-ul oficial al Consiliului Național al Audiovizualului: www.cna.ro
E-mail: cna@cna.ro Tel.: +40(0)21 305 53 50
Fax: +40(0)21 305 53 54/56
Radio Gaga: Valori editoriale și Cod profesional
Radio Gaga este un post de radio privat cu acoperire teritorială și cu o audiență zilnică de aproape 350 de mii de ascultători.
Programele noastre, fie că sunt produse jurnalistice, fie că sunt emisiuni de divertisment, urmăresc să reflecte adevărul, să ofere o perspectivă completă și echilibrată asupra faptelor relatate, să aducă în prim plan subiecte de interes public și să trateze ascultătorii cu respect.
Drept urmare, imparțialitatea, acuratețea și corectitudinea sunt obiectivele noastre cheie.
IMPARȚIALITATEA
Programele trebuie să reflecte diversitatea preocupărilor și a valorilor pe care le au ascultătorii. Postul nostru de radio are deplina libertate să ia abordeze orice temă de interes public, reflectând cât mai multe puncte de vedere.
Imparțialitatea nu înseamnă neapărat un echilibru matematic – o părere „pro” contrabalansată de una “contra” -, însă pornim de la ideea că orice subiect abordat în programele noastre poate avea cel puțin două interpretări.
Temele controversate impun o abordare echilibrată și corectă, indiferent de tipul programului în care ele apar. Buletinele de știri și jurnalele, îndeosebi, trebuie să fie nepărtinitoare și să ia în considerare nevoia ascultătorilor de a-și forma propriile opinii asupra faptelor relatate.
Realizatorii de programe și colaboratorii contactați de Radio Gaga au libertatea de a-și exprima și argumenta punctual de vedere, iar acesta trebuie evidențiat ca atare.
Mai mult, trebuie să respectăm o serie de alte reguli în această privință:
– e nevoie ca ascultătorii să fie preveniți de la bun început că opiniile difuzate nu reprezintă unica variantă a evenimentelor despre care se vorbește;
– părerile contrare nu sunt neglijate, minimalizate ori ridiculizate;
– oricine dorește să nuanțeze ori să contrazică o variantă a evenimentelor în care este implicat/ă trebuie să aibă posibilitatea să o facă, mai ales atunci când este vorba de acuzații de incompetență, neglijență ori de comiterea unor posibile infracțiuni.
ACURATEȚEA
Realizatorii de programe, reporterii și redactorii Radio Gaga trebuie să se documenteze temeinic, să verifice știrile din mai multe surse și să ceară – acolo unde este cazul – sfatul departamentului juridic.
Ori de câte ori este posibil, informațiile trebuie să fie strânse direct de la sursă ori luând legătura cu cei implicați într-un eveniment ori cu cei care au asistat la el.
Distincția dintre sursele primare și cele secundare este esențială. Mai mult, contactarea unei surse nu înseamnă că faptele, detaliile și datele relatate de ea nu mai trebuie să fie verificate.
Depeșele agențiilor de presă și relatările altor instituții media impun verificarea informațiilor de către un reporter sau corespondent Radio Gaga. În cazul în care acest lucru nu e posibil, subiectul trebuie să fie abordat cu maximum de prudență și, în cazul difuzării, menționarea sursei este obligatorie.
Dacă vreo eroare factuală ajunge să fie difuzată, corectarea ei se impune în regim de urgență. A recunoaște o greșeală și a explica de ce s-a făcut ea sunt pașii care pot să preîntâmpine acuzațiile de părtinire la adresa postului de radio.
În cazul unor suspiciuni privind defăimarea unor persoane sau instituții, dezmințirea trebuie să fie redactată în colaborare cu departamentul juridic.
Tot din respect pentru acuratețe, limbajul folosit trebuie să fie adecvat, lipsit de exagerări și de judecăți de valoare. Exprimarea corectă, decentă și îngrijită este obligatorie.
CORECTITUDINEA
Toate programele Radio Gaga se bazează pe corectitudine, transparență și onestitate. Așteptările realizatorilor, ale colaboratorilor și ale publicului sunt importante în egală măsură. Oricine apare într-unul dintre programele de știri ori de divertisment va fi tratat corect și cu respect.
Natura și durata programelor pentru care solicităm punctual de vedere al unei persoane trebuie să fie limpezi de la bun început. Fie că este vorba de persoane publice sau de cetățeni obișnuiți, colaboratorii nu vor fi induși în eroare sau păcăliți să participe la vreo emisiune.
Excepţie fac anchetele jurnalistice în care dezvăluirea realității implică folosirea mijloacelor specific jurnalismului de investigație, dar și atunci trebuie solicitat ulterior punctul de vedere al persoanei implicate.
Colaboratorii au dreptul să ştie:
– care este tema programului în care urmează să apară;
– ce fel de contribuție așteptăm din partea lor: un comentariu, un interviu sau o intervenție într-o dezbatere mai amplă. În acest caz (și în măsura posibilităților), ei trebuie să știe care le vor fi partenerii de discuție;
– dacă intervenția va fi una în direct sau înregistrată și dacă ea va fi sau nu editată. Nu putem garanta că ea va fi difuzată, dar nu e de dorit să înregistrăm o conversație îndelungată dacă nu avem de gând să o folosim.
Așteptăm din partea colaboratorilor să fie onești.
Documentarea trebuie să fie riguroasă și să ne permită să-i evităm pe cei care urmăresc să înșele publicul. Faptele despre care relatează colaboratorii trebuie să fie verificate din mai multe surse – de preferat, din alte surse decât cele sugerate de cel intervievat.
REFUZUL DE A PARTICIPA LA EMISIUNI
Refuzul cuiva de a lua parte într-unul dintre programele noastre nu pune capăt emisiunii. Oricine are dreptul să respingă o astfel de solicitare, caz în care absența unui colaborator sau a altuia trebuie să fie explicată.
Producătorul și prezentatorul emisiunii sunt obligați să informeze ascultătorii în legătură cu opiniile persoanei contactate asupra temei aflate în dezbatere.
Unii intervievați vor încerca să îi intimideze pe realizatorii de programe ori pe reporterii care i-au contactat, fie înainte, fie după difuzarea programului. Cei care și-au tratat corect colaboratorii sunt îndreptățiți să le răspundă cu fermitate, iar Radio Gaga îi va susține.
Nici o persoană care a acceptat de bunăvoie să ia parte la o emisiune nu poate opri difuzarea contribuției sale. În cazurile în care obiecțiile sunt, însă, întemeiate, ele trebuie să fie analizate atent.
Toate programele Radio Gaga trebuie să respecte diversitatea etnică, religioasă și culturală a locuitorilor României și să evite stereotipurile la adresa grupurilor sociale. Respectăm, de asemenea, dreptul la viața privată și normele conviețuirii civilizate.
Ascultătorii trebuie să știe că temele abordate sunt alese strict din rațiuni editoriale, având ca principală preocupare interesul public, și nu în urma unor presiuni financiare, politice sau de altă natură.