Mínusz 21,6 Celsius-fok volt kedd reggel Bodzafordulón. Ez volt az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete

2020. január 7.

Megdőlt az idei tél hidegrekordja Kovászna megyében, a bodzafordulói meteorológiai állomásnál mínusz 21,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők kedd reggel.

Viorica Ienea szolgálatos meteorológus azt mondta, 5.30 óra körül mérték ezt az értéket, ezután enyhén nőni kezdett a hőmérséklet, 9.00 órakor már mínusz 13 fok volt. A szakember szerint ez volt az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete.

A meteorológus rámutatott, igen szeszélyes volt az időjárás ezen a télen, jelentős hőmérséklet-ingadozásokkal.

"A hőmérsékletet a frontok befolyásolják, de általánosságban felmelegedési tendencia észlelhető. Lesznek még fagyos, hóviharos időszakok, de nem olyanok, mint amilyenek egykor voltak. Én 40 éve dolgozom a meteorológiai állomásnál, de eddig sosem volt plusz 13, 14 Celsius-fok télen" - magyarázta.

Az elmúlt években a kedden jegyzettnél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek Bodzafordulón: 2015. január 8-án például mínusz 34,6, 2017. január 10-én pedig mínusz 32 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Agerpres