Jövő héten hallgatja meg Dorin Floreát az Országos Diszkriminációellenes Tanács

2020. január 14.

Meghallgatásra várja jövő kedden Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az elöljáró gyermekvállalást érintő kijelentései miatt. Florea azt írta ugyanis Facebook-bejegyzésében, hogy bizonyos feltételekhez kell kötni a gyerekvállalást.

Asztalos Csaba tanácselnök szerint hivatalból indítottak eljárást. Mint fogalmazott, a polgármestert már be is idézték. Jövő héten, kedden hallgatják ki, és szerdán a Diszkriminációellenes Tanács igazgatótanácsa is megvitatja az ügyet.

Leszögezte, nem akar a kérdésben nyilatkozni a meghallgatás és az ügy megvitatása előtt.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester hétfőn kijelentette, hogy a gyermekvállalást bizonyos feltételekhez kellene kötni: a jövendőbeli szülőknek stabil munkahellyel és lakással, megfelelő jövedelelmmel és végzettséggel kell rendelkezniük; ugyanakkor ne lehessen gyereket vállalni bizonyos, törvény által megszabott kor alatt. Ha mégis egy olyan párnak születne gyermeke, amely nem felel meg a felsorolt feltételeknek, annak állami gondozásba kellene kerülnie, és ebben az esetben a szülőknek nem folyósítanák a gyermeknevelési pótlékot. A szülők visszakaphatnák gyereküket, amikor eleget tesznek az említett feltételeknek.

Agerpres