Varázsolja otthonába a karácsony illatát

2021. december 17.

Fenyő illat, narancshéj, vanília, ánizs, kardamom, fahéj és szegfűszeg: az illatok és ízek említése a karácsony meghitt pillanatait idézi fel mindenkiben. Ezek a fűszerek azonban nemcsak a karácsonyi süteményeket teszik finommá és a hangulatunkat ünnepivé, hanem számos gyógyhatással is rendelkeznek, amelyek az év bármely napján hasznosak lehetnek.

Fenyőfa nélkül nincs igazi karácsony. A szépen feldíszített, ünnepivé varázsolt fa üde illata a friss ágvégekben és tűlevelekben található olajos komponenseknek köszönhető. A fenyő olaja többek között kámfort tartalmaz: ismerős lehet az illata a légúti megbetegedésekben használt inhalálószerekből. Külsőleg a fenyőolajat bedörzsölőkben és tapaszokban használják reuma és ízületi gyulladások gyógyítására, de fürdő adalékok, dezodoráló készítmények kedvelt komponense is egyben.

A narancs kellemes illata napokig érezhető, ha a fűtőtest fölött vagy egyszerűen szobahőmérsékleten a gyümölcs héját megszárítják. Az élénk színű héj néhány százalék illóolaj mellett keserűanyagokat is tartalmaz. Emiatt alkalmazzák étvágyjavítóként, gyomornedv- és epetermelést fokozó növényi „gyógyszerként”. A narancshéj általában más hatóanyagokkal együtt fordul elő a patikaszerekben, és fontos tulajdonsága, hogy kivonatát kellemetlen ízű gyógyszerek ízének javítására használják.

A vanília kicsit kilóg az eddig említett karácsonyi süteményfűszerek és -illatok sorából, ugyanis jelentős gyógyhatás nem tulajdonítható neki. Talán sokan nem tudják, hogy a vanília egy örökzöld trópusi orchideafaj, és egyetlen a kb. 18.500 faj között, amit élelmezési célokra is használnak. Ízesítésre a kb. 20 cm hosszú termés héja szolgál, amiben a domináns illatú vanillin nevű aromaanyag fermentáció során képződik. A páratlan aromához hozzájárul a terméshéjban előforduló mintegy 150 vegyület. A vaníliafagylaltban, a pudingokban és a tápszerekben lévő vaníliaillat az esetek jelentős részében a szintetikusan előállított vanillinnek köszönhető. Aki azonban ismeri a hamisítatlan, eredeti Bourbon-vanília ízét, nem elégszik meg az ipar nyújtotta „másolat”-tal. Az eredeti vanília egyesek szerint afrodiziákum (vágykeltő), mások hangulatjavító hatásúnak tartják.

mediatica

Ezt olvasta?
Nehéz napok járnak a Mary Christmas nevű nőkre
Hogyan válasszuk ki a megfelelő karácsonyfát?
A Mikulás felkészült a karácsonyi képeslapok fogadására