Mindenki gyerekké válik karácsonykor

2021. december 20.

Minden évben újra ugyanaz a történet: a szülők az unoka iránti vágyuknak adnak hangot, a nagyi figyelmeztet, hogyan kell rendesen viselkedni az asztalnál - ilyen körülmények között még a felnőttek is újra gyereknek érzik magukat. A pszichológusok szerint a karácsonyi családi együttlétek mindenkit visszaröpítenek a korábbi szerepekbe.

Sara Zeugmann, a berlini pszichiátriai és pszichoterápiai klinika munkatársa szerint amint az ember hazautazik a szülői házba az ünnepek idejére, ismét tizenhárom évesnek érzi magát. „A szülők és nagyszülők nem tudnak kibújni a bőrükből. Számukra a gyermekük örökre gyerek marad”.

A karácsonyi vacsora melletti civakodások a legtöbb esetben az irreális elvárások miatt robbannak ki. Titkon mindenki azt reméli, hogy ezúttal „jobban viselkednek” a rokonok. A pszichológus szerint azonban sokkal fontosabb lenne a pozitívumokra koncentrálni: arra, milyen sok közös van a családtagokban.

Zeugmann szerint az is jó ötlet, ha a karácsonyt új környezetben ünnepli a család, így mindenki megszabadulhat régi szerepeitől. Sokat segíthet az is, ha vendégül látnak valakit az ünnepre, hiszen ez új szerepeket hozhat a családtagoknak.

Viszont ha már semmi sem segít, egy igazi hógolyócsata megoldhatja a gondokat: akkor egytől egyig mindenki újra gyerekké válhat a szó legpozitívabb értelmében.

hirado.hu | MTI

Ezt olvasta?
Varázsolja otthonába a karácsony illatát
Hogyan válasszuk ki a megfelelő karácsonyfát?
Mit kell tenni Luca napján?