Piros bugyi, szőlő, szerencsejáték, lencse - Íme, az újévi babonák!

2021. december 31.

Minden nép más dolgokhoz ragaszkodik, az olaszoknak piros alsónemű, a spanyoloknak szőlő hoz szerencsét szilveszter estéről újévre virradóra.

Olaszországban szinte kötelező a piros színű fehérnemű viselése: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január 1-jét. Az áruházak és az üzletek ilyenkor összes piros darabjukat kirakják a polcokra, legyen szó boxeralsóról vagy szépen szabott női bugyiról.

A spanyolok ezzel szemben egy gyümölcsre, mégpedig a szőlőre esküsznek, hitük szerint ez hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A spanyol szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Franciaországban ezzel szemben nem csapnak nagy parádét az óév búcsúztatásából, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak, tűzijáték helyett ínyencségekkel - pezsgővel, májpástétommal vagy épp osztrigával - köszöntik az újévet. Az ország legnagyobb szilveszteri mulatsága a párizsi Champs Elysées-n lesz. A híres sugárúton több százezer ember gyűl össze.

Hatalmas tűzijátékkal üdvözlik 2020-at Londonban, a Temze partján álló óriáskeréknél. A folyónál minden évben több százezres tömeg gyűl össze.

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét, a görögök ilyenkor vagy otthon múlatják az időt különböző játékokkal vagy kaszinóba mennek. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, a szerelemben lehet szerencsés.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A csehek újévi étele a lencse, amely a gazdagságot jelképezi.

A lencse ilyenkor az Egyesült Államokban - különösen az ország déli részén - is asztalra kerül. Pennsylvania államban - ahol sok német telepedett le korábban - a káposzta divatos.

hirado.hu, MTI

Ezt olvasta?
Szilveszter, az év utolsó napja