Hirdetés

Levendulaszüret Háromszéken

Néhány hete kezdődött és augusztusig biztosan tart a levendulaszüret, ami Háromszéken is egyre népszerűbb lett. A termesztők egy bizonyos összeg ellenében várják az érdeklődőket földjeikre, ahol levendulacsokrot szedhetnek és levendulás limonádét, kekszet kóstolhatnak. 

Az elmúlt hétvégén Gidófalván és Uzonban is szerveztek szüretet, mi az uzonit látogattuk meg. Botos Abigél és Kósa Tamás szervezte a T&A Levendulásban a szüretet, amelyre szép számban látogattak ki az érdeklődők. A húsz ár területre ültetett levendulát feldolgozzák, készül belőle illóolaj, édesség, teakeverék, illatpárna, de limonádé is, utóbbit a résztvevők is megkóstolhatták. 

A fiatalok harmadik éve szervezték meg a levendulaszedést, mint közösségi akciót, a rendezvény egyre népszerűbb, míg első évben mintegy százan látogattak ki, a hétvégén már ennek többszöröse volt a résztvevők száma. A levendula nyári szezonja egy hónapig tart, viszont szüretet csak egy-két napot tudnak tartani, viszont azt kihasználják reggeltől estig. A termesztők azt is elmondták, egyre népszerűbb ez a növény, ugyanis amellett, hogy nagyon jó illata van, rengeteg mindenre fel lehet használni: teakeverékként nagyon jó hatása van, de felhasználható főzéshez olajba, illatpárnába, süteményekbe és limonádékba, de akár csak díszelemként is a lakásba.

Hirdetés