Hirdetés

1 milliárd euró a településeknek

Tánczos Barna bejelentette: 1 milliárd eurót biztosítanak a települések ivóvíz- és szennyvízhálózatának kiépítésére és bővítésére, közzétették a pályázati kiírások útmutatóit.

Tánczos Barna ismertette, a 2 ezer lakosnál nagyobb településeken a víz- és csatornahálózatok bővítésére, illetve felújítására 600 millió eurót különített el a szaktárca a Helyreállítási Alapból (PNRR). Ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 780 millió euróra kössön finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak. „Mintegy 1600 kilométer vízhálózat és 2500 kilométer csatornahálózat építését biztosítjuk a pályázati kiírásból. A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások, a regionális vízszolgáltatók, valamint az előbbiek társulásai pályázhatnak” – mutatott rá a tárcavezető.

A 2 ezer lakosnál kisebb agglomerációkra vonatkozó pályázati kiírás keretében 260 millió euró áll rendelkezésre a szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésére.

Hirdetés