Hirdetés

Romániába látogatott Najat Maala M’jid, az ENSZ gyermekvédelmi főtitkárságának képviselője

‘Románia nagyon szilárd jogi kerettel rendelkezik ezen a téren, amely lehetővé teszi a gyermekek elleni erőszak megelőzését és a gyermekek intézeti elhelyezésének alternatíváját jelentő intézkedések végrehajtását. A jogi keret végrehajtása továbbra is kihívást jelent, hogy a gyermekek az erőszak minden formájával – családon belüli, szexuális, zaklatás, emberkereskedelem, kizsákmányolás – szemben védve legyenek. Ezek megelőzését célzó beruházások nem várhatnak’ – jelentette ki Najat Maala M’jid pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, egy globális tanulmány szerint az erre fordított költségeknek országos szinten a GDP 5%-át kellene kitenniük, és ‘a tanulmány nem veszi figyelembe a Covid-járvány következtében megnövekedett erőszakot’.

Megjegyezte, hogy Romániában számos eredmény született ezen a területen, és rámutatott, hogy a 2022-2027-es időszakra vonatkozó, a gyermekek jogainak védelmére kidolgozott nemzeti stratégia nyilvános vitára bocsátása összhangban van a nemzetközi normákkal, és reményét fejezte ki, hogy azt “megfelelően végre fogják hajtani”.

Najat Maala M’jid szerint a közösségekben dolgozó szociális munkások tevékenysége azért fontos, mert a gyermekek elleni erőszaknak lehetnek korai jelei, amelyeket fel lehet fedezni. “Egy jól képzett szociális munkás felismeri ezeket a közvetlen vagy közvetett jeleket” – magyarázta.

Elena Tudor, a gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság elnöke elmondta, az illetékes állami intézmények célja, hogy megakadályozzák “a gyermeknek a családi környezetétől való elszakítását”, és ennek érdekében szükség van azon jogszabály elfogadására, amelyet Románia az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalt.

‘Az erőszak elfogadhatatlan, de a szociális dolgozók önmagukban nem tudnak megoldást nyújtani rá. Helyi szinten össze kell fogjanak a szociális munkások, a tanárok és az egészségügyi dolgozók. Vannak jogszabályok, léteznek interdiszciplináris csoportok is, de még mindig van tennivalónk. Szükség van egységes eszközökre, amelyeket minden szakember alkalmazhat. Fel kell hagynunk azzal a mentalitással, hogy a gyermekekbe való befektetést költségként lássuk; arra kell gondolnunk, hogy hosszú távon Románia jövője sokkal jobb lesz, a szociális költségek pedig alacsonyabbak lesznek idővel’ – magyarázta Tudor.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) gyermekvédelmi főtitkárságának képviselője május 17-e és 20-a között Romániában tartózkodott. Látogatása során találkozott az állami hatóságok és a civil társadalom képviselőivel, valamint romániai és ukrajnai gyermekekkel, illetve azok képviselőivel.

Hirdetés