Hirdetés

Háromszéken itt szerezhető be a jódtabletta

Mint ismeretes, elkezdődik a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztása országos szinten, miután a műveletet szabályozó miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben. Az Egészségügyi Minisztérium közzétette azoknak a gyógyszertáraknak a listáját, ahol majd beszerezhető a tabletta.  A 65 milligrammos kálium-jodid tabletták kiváltáshoz háziorvosok által kiállított recept szükséges, majd az arra kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok. Ugyanakkor, nyilatkozatot kell aláírni, miszerint a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszik be. A kampányba bevont gyógyszertárak listáját közzétették a minisztérium honlapján, ugyanitt részletes útmutatók is találhatók arról, hogy a jódtabletták megelőzési alkalmazása értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigy betegséget okozhat.

A dokumentum szerint Kovászna megyében 15 patikában lesz beszerezhető a szer. Sepsiszentgyörgyön 10 gyógyszertár vállalta fel a szétosztást: a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár, a Galenus patikák (két helyen), a Help Net patika, a Hygea gyógyszertárak (három helyen), a Dr. Max patika és a Richter gyógyszertár. Kézdivásárhelyen a Help Net, a Richter és a Dr. Max patikák szerzik be a tablettákat, ezen kívül pedig a maksai és a csernátoni gyógyszertárak vállalták a beszerzést. Ugyanakkor, a lakosság bárhol felveheti majd a receptre felírt készítményt, lakhelytől függetlenül – hangsúlyozzák. 

A miniszteri rendelet a jódtabletták szétosztását és a nyilatkozatok aláíratását a gyógyszertárakra bízza, de a családorvosoknak kell 40 év alatti pácienseknek az életkoruknak megfelelő gyógyszeradagot felírniuk. Akik nem szerepelnek egyetlen családorvos listáján sem, ők is kapnak tablettát, amennyiben felkeresik bármelyik rendelőt. Nekik azonban  írásos nyilatkozatot kell adniuk arról, hogy mástól nem kaptak jódtabletta-receptet.

Hirdetés