Hirdetés

Legyen matematika osztály – kérik a szülők

A múlt tanév elején még úgy volt, hogy indul matematika profilú osztály ötödiktől a Székely Mikó Kollégiumban és a most végzett negyedikesek vizsgáztak is, végül azonban mégsem biztos, hogy lesz ilyen osztály. Az idén negyedik osztályt végzett 70 mikós tanulóból angol nyelvvizsgára 37 tanuló jelentkezett, míg matematika opciót 32 kisdiák választott. Azok, akik angol osztályba szeretnének járni 35-en vizsgáztak, így az eredmények, valamint a szülők által választott opciós tantárgyak alapján az angol intenzív osztály a megengedett maximális létszámmal, 26 tanulóval indul, a többiek hagyományos osztályba kerültek.

Matematika opciót első helyen 32 tanuló választott és mivel ebbe az osztályba túljelentkezés alakult ki, és hat szülő nem fogadta el azt, hogy az osztály kialakításánál az iskola figyelembe vegye a belső szintfelmérő eredményét, ezért a matematika opciójú osztály nem jött létre. Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta: a törvény csak az angol szakosztály létrehozását engedélyezi, amit megyei szintű vizsgához kötnek, ezt megszervezték idén is. Az angol osztály létrejött, nem voltak gondok, a maximális 26-os létszámmal alakították ki. 

Ami a matematika osztály létrehozását illeti, az igazgatónő elmondta: ha a szülők elfogadták volna a szintfelmérő eredményeket, akkor létrejöhetett volna egy matematika opciójú osztály a Mikóban, ugyanis erre van lehetőség. A szülők azonban ellenezték, hogy figyelembe vegyék a belső szintfelmérő eredményeket, így csak hagyományos osztályok alakultak.  Végül, a fiú-lány arányt figyelembe véve, betűrendes elosztással két 21-es létszámú hagyományos osztályt alakítottak ki, amelyekben a szülők minden tanévben opciós tantárgyat választanak. Ez lehet akár a matematika is – tette hozzá Sztakics Éva, kiemelve, hogy nincs veszve semmi, hiszen a többségi döntés szerint majd alakulhatnak jól a dolgok azok esetében, akik plusz matematika órákat vennének fel. Ugyanis, minden hagyományos osztály választ opciót év elején és ez lehet éppen a matematika is majd.

Azt is elmondta, igaz, hogy az osztályok nem lesznek homogének, hasznosabb lett volna, ha kialakulnak a különböző típusú osztályok, angol és matematika, ahol a diákok különbözőképpen tanulták volna ezeket a tárgyakat, míg a hagyományos osztályokban az alaptantervet követik.  Arra a kérdésre, hogy, ha egy tanuló nem abba az osztályba kerül, ahová szerették volna, van-e lehetőség az átiratkozásra, az igazgató azt mondta: nyomós ok esetén van lehetőség az átjárásra. 

Az iratkozás véget ért, július 9-ig  a szülőknek ki kell tölteniük a tanuló személyes adatlapját az iskola titkárságán, ezáltal foglalják el hivatalosan helyüket a tanulók az 5. osztályban. 

Hirdetés