Hirdetés

Mindenkinek jár, de nem mindenki kapta meg

Mint ismeretes, több módon is igyekszik támogatni a kormány a kisnygudíjasokat, év elején egyszeri támogatást kaptak azok, akiknek juttatása nem érte el a havi 1500 lejt, nyártól pedig 50 eurós szociális kártyákat is kaptak. Kovászna megyében is sok nyugdíjas érintett, sokan közülük minimálnyugdíjból élnek, azaz havi 1000 lejből. Év elején mintegy 27 550 nyugdíjas kapott egyszeri támogatást a megyében.

Ami az 50 eurós szociális kártya támogatást illeti, a kisnyugdíjasok,  a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek év végéig kapják kéthavonta ezt a támogatást. A pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek, az utalástól számított egy éven belül.

A jogosultak, főleg nyugdíjasok visszajelzése szerint, Kovászna megyében voltak fennakadások a kártyák kiosztásában, vannak, akik nem kapták még meg. A kártyákat egyébként a Román Posta kézbesíti és két alkalommal már fel is töltötték őket, mintegy 30 ezer személy érintett ebben a hozzájárulásban. A jogosultak között 10 101 olyan személy van a megyében, akinek a nyugdíja mindössze 1000 lej, természetesen ők is megkapják a támogatást – mondta lapunknak Károly Andreea, a Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár kommunikációs munkatársa. Azok akik nem kapták kézhez a kártyákat, a Román Posta hivatalaiban érdeklődhetnek, ugyanis az intézmény kötelessége kézbesíteni ezeket. A posta munkatársainak feladata ellenőrizni, hogy megkapta-e mindenki a kártyát, a házhoz küldött, kártyákat tartalmazó levelekben a jogosultak egy használati utasítást is kapnak, ezen szerepel a PIN-kód. A kártyát csak a kedvezményezett használhatja, viszont, ha a jogosult nem tudja maga intézni a bevásárlást, akkor kérhet segítséget. Aki így vásárol, annál ott kell lennie a kedvezményezett személyazonosító kártyájának is.

A érintettek listáját  egyébként a munkaügyi minisztérium állítja össze, a jogosult személyeknek nem kell kérvényezniük a támogatást, automatikusan megkapják. 

Hirdetés