Hirdetés

Nagyon magas az infláció

Az Európai Unió (EU) országaiban átlagban 2,2 százalékra csökkent az infláció júniusban az egy hónappal korábban jegyzett 2,3 százalékról; a legnagyobb inflációt Magyarországon, Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Romániában mérték – derül ki az Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból.

Májushoz viszonyítva júniusban 12 tagállamban mérséklődött az éves inflációs ráta, négyben stagnált, 11 tagországban pedig nőtt. Utóbbiak közé tartozik Románia is, ahol a májusi 3,2 százalék után júniusban 3,5 százalékos inflációt jegyeztek. Összehasonlításképpen tavaly júniusban 2,2 százalék volt a pénzromlás mértéke.

A legnagyobb mértékben, 5,3 százalékkal, Magyarországon nőttek a fogyasztói árak júniusban éves alapon, aztán Lengyelország (4,1%), Észtország (3,7%), valamint Litvánia és Románia (3,5%) következik a sorban. A legalacsonyabb inflációs rátát Portugáliában (mínusz 0,6%), Máltán (0,2%) és Görögországban (0,6%) jegyezték.

Az eurózónában átlagban 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban (a májusi 2 százalék után). 2020 júniusában évi 0,3 százalékos pénzromlást regisztráltak.

Hirdetés