Hirdetés

Oltás és szekvenálás a megoldás

A lakosság oltakozással és elővigyázatossággal, a laboratóriumok és egészségügyi intézmények pedig a vírusvariációk szekvenálásával vehetik elejét a koronavírus járvány legújabb hullámának – véli Dr. Fejér Szilárd, kutató. 

Átlépték az által vezetett laborban az elvégzett 60 ezredik koronavírus PCR tesztet – tájékoztatott Fejér Szilárd, kutató. Eddig 9787 pozitív teszteredményt regisztráltak, ez 16%-os átlag pozitivitási rátának felel meg.Két százalékos elhalálozási adattal számolva csak a nálunk végzett pozitív minták 195 halottat jelentenek – mondta a kutató. Kiemelte, Románia az előkelőnek nem mondható 24. helyen van, ami a pozitív esetek számát illeti világszerte, a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

A mostani, harmadik hullám halálozási görbéje gyakorlatilag ugyanakkora, mint az őszi második hullámé, pedig a diagnosztizált esetek száma jóval alatta marad a második hullám alattiaknak. Ez főleg annak tudható be, hogy jóval kevesebb a gócpont olyan helyeken, ahol szervezett tesztelés zajlik: öregotthonok, árvaházak, kórházak. A közösségi terjedés viszont erős, és sokan nem kérnek tesztet a családorvos közbenjárásával, hanem legjobb esetben gyógyszertárban vásárolt antigén gyorsteszttel megoldják a problémát. 

Fontos hangsúlyozni, hogy nincs két ugyanolyan vírus, apró eltérések vannak bármilyen két mintában, de ezek általában olyan mutációk, amelyek a vírus tulajdonságait alapjaiban nem változtatják meg. A variánsok nyomonkövetése azért nagyon fontos, mert minél több esélye van a vírusnak embereket fertőzni, annál nagyobb az esélye, hogy olyan mutáció alakul ki, ami viszont gondot okozhat – magyarázta a szakember. 

Hozzátette azt is, hogy minden kórház és labor közös érdeke, hogy minél több szekvencia elérhető legyen, és ezáltal a vírus regionális változásait nyomon lehessen követni. 

Hirdetés