Hirdetés

Az ügyészség is vizsgálja a kilőtt medve ügyét

Bűnvádi eljárás indult a Kovászna megyei Ozsdola környékén kilőtt medve ügyében.

A kézdivásárhelyi ügyészség főügyésze, Valentin Teodorescu az AGERPRES hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság a médiában megjelent információk alapján hivatalból in rem eljárást indított. Mint mondta, várják a dokumentumokat a rendőrségtől, hogy vegyék ügyészségi nyilvántartásba a dossziét.

A főügyész szerint orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat gyanújával vizsgálódnak.

Az Agent Green és a VGT egyesületek azzal vádolták meg Emánuel von und zu Liechtenstein osztrák herceget, hogy márciusban kilőtte Románia legnagyobb barnamedvéjét a Kovászna megyei Ozsdola környékén. Azt állítják, a hercegnek egy anyamedvére volt kilövési engedélye, amely jelentős károkat okozott a falubelieknek, ehelyett azonban egy hím példányt terített le, amely az erdőben élt, és nem volt hozzászokva az emberek jelenlétéhez, sem az ember által biztosított élelemhez.

A szervezet képviselői úgy vélik, a herceg nem tévedésből lőtte le a hím medvét. “Hogyan lehetne összetéveszteni egy, a faluba a bocsaival bejáró anyamedvét az erdő mélyén élő legnagyobb hím példánnyal? Egyértelmű, hogy a herceg nem azért jött, hogy a medve kilövésével megoldja a helybéliek problémáját, hanem hogy ölje meg a medvét, majd otthon akaszthassa ki a falára a legnagyobb trófeát. Orvvadászattal állunk szemben, mivel nem azt az állatot lőtték ki, amelyiket kellett volna” – nyomatékosította az elnök.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter úgy nyilatkozott szerda este az ügy kapcsán, hogy két kivizsgálás is folyamatban van, az egyiket a Környezetvédelmi Őrség, a másikat az erdészeti őrség indította. A tárcavezető nem kívánta kommentálni a történteket, hogy ne befolyásolja a vizsgálatot.

Hirdetés