Hirdetés

Jövőre halasztották az idén esedékes népszámlálást

A koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztották a 2021. évi népszámlálás megrendezését, az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány.

A nép- és lakásszámlálás során a 2021. december elsején fennálló állapotot veszik alapul. Az eredeti referenciadátum 2021. május elseje volt. Az adatfelvételt a 2022. február-július időszakban bonyolítják le.

A népszámlálást, amelynek az előkészítése a járvány miatt amúgy is megkésett, most már azért is el kell halasztani, mert az adatfelvételre eredetileg kitűzött 2021. július-novemberi időszak részben átfedésben lenne a most kezdődő agrárcenzussal.

Az új menetrend szerint 2022. február 1. és március 13. között a közigazgatási és személyi nyilvántartó adatbázisok összefésülésén alapuló közvetett adatgyűjtést végzik.

Március 14-től május 15-ig – a romániai népszámlálások történetében először – a kérdőívek internetes kitöltésének útján szolgáltathatnak magukról adatokat Románia lakosai.

Azokat, akik ezt valamiért nem tudják elvégezni, a 2022. május 16. – július 17. közötti időszakban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. Az útmutatókat és kérdőíveket a kisebbségek nyelvén is elérhetővé teszik.

Hirdetés