Hirdetés

Kielemezték a konzultáció eredményét

Sikerrel zárult Kovászna Megye Tanácsának online ifjúsági konzultációja.  A közvélemény-kutatásban 1846 magyar és 378 román személy vett részt.

Sepsiszékről összesen 916, Kézdiszékről 467, Orbaiszékről 254, Erdővidékről 308, Bodzavidékről pedig 192 személytől érkezett válasz. Az érintettek 63,8%-a nő és 36,2%-a férfi. A konzultáció több korosztályt is megszólít, az általános iskolás diákoktól egészen a munkavállaló, fiatal szülőkig, felnőttekig. A 24 kérdésből álló űrlap kitér az oktatás, lakhatás, munka- és gyerekvállalás, családalapítás, környezettudatosság, kikapcsolódási lehetőségek, közbiztonság, online ügyintézés, valamint az elvándorlás, itthon maradás témakörökre.

A megkérdezett fiatalok 80%-a Háromszéken képzeli el a jövőjét, a maradék 20% pedig külföldön keresne megélhetési lehetőséget.  Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke kiemelte, a felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett Kovásza megyei fiatalok nagy százaléka magasan képzett, ezért a kvalitásaiknak megfelelő munkahelyek teremtését szeretnék ösztönözni az elkövetkezőkben, és a képzetségi skálának megfelelő munkaerőpiaci elosztást sürgetni.

Az alelnök kiemelte azon dolgoznak, hogy széki együttműködéséket hozzanak létre az ifjúsági szervezetek között, elindítsanak egy közös együttgondolkodást és cselekvést a fiatalok között.

Hirdetés