Hirdetés

Rangos elismerés a kórháznak

Rangos nemzetközi elismerést kapott a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, az iszkémiás stroke gyors és hatékony kezelésében kifejtett erőfeszítéseiért. Az Európai Stroke Társaság (ESO) évente minősíti a különböző egészségügyi intézményeket az ellátás színvonaláért.

Dr. Forró Csilla a betegségről, a legfontosabb teendőkről, illetve magáról a beavatkozásról beszélt. Mint mondta, a stroke egy agyi történés, amelynek két típusa van, az egyik az iszkémiás stroke, amikor agyér dugulás történik és az agyszövet vérellátása csökken, így a legfontosabb az időfaktor, hiszen a kezelésben minden perc számít. Amennyiben időben ellátás alá kerül a páciens, megkapja a trombolízist, azaz  vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszert juttatnak be az alkar vénáján keresztül a szervezetébe.  A vérrög feloldása csökkenti a stroke következtében fellépő károsodás mértéket, javítja a felgyógyulási esélyeket. Mióta elkezdődött a program, 71 esetben végeztek ilyen eljárást a 393 stroke-kal beutalt betegből, 40 százaléknál pedig javulást értek el. Az orvos kiemelte: azért csak  7,6 százaléknál végezték el a trombolízist,  mert nem mindig értek be időben a betegek s sürgősségire. A meghatározott idő 4 és fél óra, de minél előbb kerül kórházba a beteg annál gyorsabban zajlanak a vizsgálások és megállapítják a kritériumokat.

A díjat továbbgondolva felhívást, kampányt is  indítanak, annak érdekében, hogy a stroke gyanús betegek időben jelentkezzenek. Éppen ezért családi szinten is kell monitorizálni, ismerni a tüneteket, amelyre az orvostudomány egy mozaikszót is alkalmaz: FAST (Face, Arm, Speach, Time). A betűk arra utalnak, hogy először a beteg arcizmai állnak le, nem tud mosolyogni, továbbá nem tudja mozgatni végtagjait, nehezére esik a beszéd – ezek a legfőbb tünetek, a T betű pedig az időfaktort jelzi, hogy azonnal hívni kell a 112-es számot. 

Hirdetés