Hirdetés

Erre figyeljünk a kánikulában

Speciális figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Minisztérium a kánikula miatt. Ezt évről évre megteszik, a szakemberek szerint fontos a figyelmeztetés, mivel a nagy meleg életveszélyes is lehet.  A legfontosabb, hogy 28 Celcius foknál melegebb időben kerülni kell a déli napsütést, ha mégsem sikerül, akkor védőöltözetben szabad kint tartózkodni: világos, lenge ruha, kalap, napszemüveg. Az is nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk víz, és akkor is kell inni, ha nem érezzük a szomjúságot – figyelmeztetnek. Ajánlott a napi három liter folyadékbevitel, ami lehetőleg víz vagy limonádé legyen, kerülni kell viszont a kávét és az alkoholos italokat. 

Fontos a gyakori tusolás, a fej lehűtése, akár vizes törölközővel is, de a szökőkutakban való hűsölés is javasolt. 

A munkaügyi szabályok betartása is kifejezetten fontos: a fizikai megerőltetések kerülése a napnak abban a szakaszában, amikor a hőmérséklet a legnagyobb értékeket éri el ( mezőgazdaságban, építészetben, ipari csarnokokban, ahol nem lehet változtatni a munkakörülményeken, a tevékenység reggel és este folyhat). 

Különösen kell figyelni a gyermekekre, kerülni kell az olyan helyzeteket, amikor sokáig kell várakozzanak a napon leparkolt autók belsejében vagy a hosszú utazásokat légkondicionáló berendezés nélküli autókban. Szintén fontos, hogy az idős személyek, főleg a légzőrendszer- vagy szívbetegségekben szenvedők kerüljék a zsúfolt helyeket és a hosszú utakat, vagy ha szükségesek, próbálják meg elintézni a reggeli és az esti órákban.

Ugyanakkor az étkezésre is figyelni kell, nem mindegy, hogy a nagy hőségben mit és mennyit fogyasztunk. 

Hirdetés