Hirdetés

Kovászna megyei prefektus: tarthatatlan a medvehelyzet

Tarthatatlan a medvehelyzet, a vadállatok védelme nem történhet emberi életek feláldozása árán – szögezte le keddi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István azt mondja: eddig négy hivatalos beadványcsomagot küldtek a környezetvédelmi minisztériumnak, a becsült kár többezer euró.

A prefektus elmondta: az elmúlt időszakban az összes videokonferencián szóba hozta a medvekérdést, részletesen tájékoztatta a helyzetről mind Florin Cîțu kormányfőt, mind Lucian Bode belügyminisztert. A kormányhivatal összesítése szerint június 7-e és 28-a között, három hét alatt, 29 településről nem kevesebb, mint 78 esetben jelezték a 112-es egységes segélyhívószámon medvék jelenlétét, a legtöbbször, 11-11 alkalommal Ozsdoláról és Előpatakról. 12 településről 36 írásos bejelentést tettek, a legtöbbet Ozsdoláról, szám szerint 16-ot. A beadványok szerint a medvék elpusztítottak kilenc tehenet, két juhot, 212 baromfit és szétvertek nyolc méhkaptárt, de legalább ennyire súlyos az, hogy a vadak rendszeresen bejárnak a kovásznai szívkórház udvarára, a tündérvölgyi és bálványosi szállodákba, a mikóújfalusi vendéglőbe vagy a bodzafordulói kempingbe.

A prefektúra négy csomagban küldte tovább a környezetvédelmi minisztériumnak az állampolgárok és a cégek kártérítési igényeit, és bíznak benne, hogy ezt a törvényes eljárásnak megfelelően ki is fizetik ezeket. Ezen túlmenően azonban megoldást kell találni a medveügyre, mert itt naponta emberéletek kerülnek veszélybe, ahol értelmetlen kárpótlásról beszélni – hangsúlyozta Ráduly István.

Hirdetés