Hirdetés

Nem minden gyógyszert kell hűtőben tárolni!

A kánikula nemcsak az emberi testre, de az élelmiszerekre és a gyógyszerekre is hatással van. Éppen ezért, nem mindegy hogyan tároljuk gyógykészítményeinket a hőségben, a gyógyszereket át kell helyezni előnyösebb helyre a lakásban. Fazakas Kata gyógyszerész megkeresésünkre elmondta: az emberi szervezet számára sem előnyös, de a gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan káros: általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenthet ezek hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek. Ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása. 

Mint kifejtette: alapvető szabály, hogy hőség idején semmilyen gyógyszert ne tartsunk ablakban, ne felejtsük az autóban, ahol direkt érintkezhet a napfénnyel.  Szobahőmérsékleten, ami jelent 25- 30 Celsius fok,  tarthatjuk a tablettákat, kapszulákat, amelyeken nincs feltüntetve különleges tárolási utasítás. 

Az az elmélet sem igaz, hogy a gyógyszereket a hűtőszekrényben kell tartani. Ez csak akkor tárolható ott, ha a dobozában lévő betegtájékoztató nem tiltja. Ha hőmérséklet túl alacsony, a készítmény minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, pédául egyes injekciók kifagyhatnak – magyarázta a szakember. 

A gyógyszerész a különleges gyógyszerformákat is kiemelte: ilyenek a tartályos inhalátorok, ezek legfeljebb 30 Celsius fokon tárolandók, fagytól, hő és napsugárzástól védve. Az inzulin tartalmú injekciók felbontás előtt hűtőszekrényben 2-8 Celsius fok között tarthatók, de semmiképp nem fagyaszthatóak. Használat közben, a megkezdett tollat szobahőmérsékleten lehet tárolni. Ugyanakkor, ha  a gyógyszerkészítményekben bármilyen rendellenességet észlelünk: megváltozik a színe, porlik, az állaga elfolyósodik, nem szabad felhasználni akkor sem ha a felhasználhatósági időn belül van – figyelmeztet a szakember. 

Hirdetés