Hirdetés

Nagyon megdrágult a nyersanyag

Jelentősen megnőtt az elmúlt egy évben az építőipari nyersanyag ára, ezért a vállalkozók is megemelték áraikat, ami a megrendelőknek sem kedvez. Többen elhalasztották az idénre tervezett építkezést, mások el sem kezdték, illetve vannak, akik inkább kész házat, vagy tömbházlakást vásároltak.

Több vállalkozó is elmondta, máskor rengeteg megrendelésük volt, egy nap alatt akár több helyszínen is dolgoztak párhuzamosan, idén azonban megcsappant a megrendelések száma. Ennek oka, hogy év elejétől mint­egy 20 százalékkal nőtt meg az anyagok ára, minden forgalmazónál, beszállítónál történt emelés, így gyakorlatilag mindegy, kitől vásárolnak.

Az áremelkedés mellett óriási gondot jelent a szakmunkáshiány is, nehéz szakembert találni az építőiparban. Azok, akik tényleg értenek hozzá, vagy külföldön dolgoznak sokkal több pénzért, vagy évtizedek óta ugyanannál a vállalkozónál. A meghirdetett állásokra többnyire segédmunkások jelentkeznek, de ahogy a szakember fogalmazott: segédmunkásokkal nem lehet felépíteni egy házat.

Hirdetés