Hirdetés

Ellenzik az állatkertet

A sepsiszentgyörgyi állatkert építésével kapcsolatban a sepsiszentgyörgyi USR PLUS vezetősége is kifejette álláspontját. Mint írták, véleményünk szerint ez a befektetés különböző okok miatt nem megfelelő és nem időszerű.

Az okok között szerepel, hogy meglátásuk szerint az általános tendencia az, hogy a hasonló létesítményeket megszüntetik, mivel csökkenőben van irántuk az érdeklődés. Ugyanakkor úgy vélik, ökológiai szempontból az állatkertek léte csak a veszélyeztetett, leromlott ökoszisztémák esetében indokolt, amely jelen esetben nem áll fenn Sepsiszentgyörgy környékén. A tiltakozóknak etikai kifogásaik is vannak a vadon élő állatok fogságban tartása ellen, úgy vélik egy ilyen vadasparknak minimális az oktatási szerepe, illetve a  vadon élő állatok tanulmányozása csak a természetes ökoszisztémán belül végezhető.

Hozzátették: az állatkertnek kijelölt terület jelenleg több funkciót lát el: legelő, vad- és háziállatok számára, üdülőterület, tranzitterület, közösségi terület, a kívánt befektetés pedig elpusztítaná ezeket az értékeket.

Tiltakozásukat az is alátámasztja, hogy a sepsiszentgyörgyi USR PLUS kiemelten fontosnak tartja a várotermészetes ökoszisztémák megőrzését és védelmét. Fontosnak tartják a turisztikai és kerékpáros útvonalak, megfigyelési pontok, menedékek megvalósítását az erdőkben és a helyi közigazgatás tulajdonában lévő területeken. Éppen ezért, szakemberekkel (építészek, tájépítők, biológusok stb.) együtt megtervezett és végrehajtott projektet támogatnak. 

Hirdetés