Hirdetés

Nagyon sokan nem hordanak maszkot

Bár továbbra is kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben, illetve a közszállítás járművein, taxikban, sokan félreteszik a szabályokat és a maszkot is. A megyei kórház vezetősége szerint a szabályok áthágása még súlyosabbá teheti a negyedik koronavírus hullámot. 

Mint ismeretes, számos intézkedést vezetett be a biztonságos utazás érdekében, a Multi-Trans Rt közszállítási vállalat Sepsiszentgyörgyön. A  vészhelyzet ideje alatt, csak a szájat és orrot eltakaró maszkkal lehet felszállni a járművekre, a maszk viselése kötelező a le- és felszállóhelyeken is, valamint az utazás teljes ideje alatt.  A megengedett maximális utaslétszám a busz kapacitásának a fele, az utasok között minimum 1-1.5 m távolságnak kell lennie.

Ugyanakkor,  járműveken a használható, szabad helyeket zölddel, a korlátozott, nem használható helyeket pedig pirossal, jól látható módon jelölték ki, ezzel is biztosítva a távolságot az utasok között. A buszokon a légkondicionálást úgy állították be, hogy a belső levegő ne forduljon vissza az utastérbe, és az ablakok folyamatosan nyitva vannak (amikor lehetséges).

A járműveket havi két alkalommal engedélyezett biocid anyagokkal fertőtlenítik, illetve  naponta  kétszer alkohol és klórt tartalmazó anyagokkal is lemossák. A városi buszokra kézfertőtlenítő adagolókat szereltek, ezeket rendszeresen utántöltik – tájékoztattak. Annak ellenére, hogy a cég arra kéri a lakosságot, tartsák be a szabályokat, vigyázzanak munkatársaikra és egymásra is, sokan nem foglalkoznak a szabályokkal. Ez azt jelenti, hogy maszk nélkül szállnak fel a járművekre, többen utaznak a megengedettnél, de a buszmegállókban sem viselnek maszkot a buszra várók. A buszvezetők egyébként semmit sem tehetnek, nem az ők hatáskörük az ellenőrzés vagy a büntetés, de rászólnak azokra, akik maszk nélkül szállnak fel. Sajnos, felszállás után már nem ellenőrizhetik, hogy ki tartja magán a védőeszközt és ki nem. 

Legutóbbi sajtóértekezleten a megyei kórház vezetősége aggályait fejezte ki ezen viselkedéssel szemben. Mint mondták, az üzletekben vásárlók vagy a közszállítással utazók mintegy 70 százaléka nem viseli a maszkot, nem tartják be a kötelező szabályokat, ami veszélyes lehet. 

Hirdetés