Hirdetés

Kevesen fertőződtek meg az immunizálást követően

Adriana Pistol, a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója pénteken tájékoztatott, hogy a koronavírus ellen beoltott személyeknek mindössze 1,3 százaléka fertőződött meg a vírussal, a legtöbben vagy azért, mert nem telt el elég idő az első oltást követően ahhoz, hogy kifejlesszék az immunválaszt, vagy pedig azért, mert már eltelt több mint négy hónap a második dózis felvétele óta.

Az első dózis felvétele után ez idáig 28.929 személy fertőződött meg, azaz az országos szinten beoltott mintegy 5,3 millió személynek a 0,54%-a. Ezek közül 53,56% az első adag beadását követő 14 napban fertőződött meg. A mindkét adagot felvett személyek közül 38.604-en betegedtek meg, tehát a beoltottak 0,72 százaléka. Ezek esetében a megfertőződés a második adag felvétele után több mint 120 nap elteltével következett be – számolt be Pistol a ciolpani-i országos intervenciós központban.

Rámutatott még, hogy szeptemberben a koronavírus-fertőzésben elhunytak 90%-a, a diagnosztizált fertőzötteknek pedig majdnem 75%-a nem volt beoltva.

Hirdetés