Hirdetés

Száraz November kihívás azoknak, akik bírják

Harminc nap alkohol nélkül – erről szól a Száraz November kihívás, ami elsőre könnyűnek tűnik, de, akik már kipróbálták úgy látják nem az. A cél a mértékletesség elmélyítése, határok feszegetése, de az italozás okozta esetleges problémák felismerése is. A programot egyébként orvosok, dietetikusok is ajánlják kipróbálásra – mondta Kinda Edit dietetikus, aki alkalmazta már ezt a tisztító módszert vendégeinél. A kezdeményezés azoknak ajánlott, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak alkoholt, bármilyen keveset is, de igazából mindenkinek jót tesz, ha kizárja ezt a mérget néhány hétig – mondta a szakember. A táplálkozás szakértő azt is elmondta: vannak, akik úgy tartják, hogy kis mennyiségben jót tesz az alkohol, étel előtt egy pohár pálinka vagy naponta egy sör, de ez téves elgondolás. 

– Ha megvizsgáljuk, az alkoholfogyasztás az egész szervezetre negatív hatással van: károsítja az emésztőszerveket, árt az idegrendszernek, öregíti a bőrt, és számos, főként daganatos betegség kockázatát növeli – mondta a dietetikus. 

Ezt az Egészségügyi Világszervezet is megerősíti, tanulmányaik szerint az alkoholfogyasztás a harmadik fő oka a betegségeknek és az idő előtti halálozásnak a lakosság körében, világszerte több mint 200 betegségért felelős. Románia világviszonylatban az 5. helyen áll, ami az alkoholfogyasztás mértékét illeti, a férfiak 80% -a és a nők 55% -a alkoholfogyasztó, a férfiak 67% -a és a nők 31% -a pedig túlzott mértékben fogyaszt alkoholt. A legutóbbi statisztikák szerint,  2017-ben az alkohol okozta elhalálozás mértéke 100 000 lakosra számítva 44,33 haláleset volt a 15-49 éves lakosság körében, 308 haláleset 100 000 lakosra az 50-59 éves korosztályban és 793 haláleset 100 000 lakosra 70 év felett.Az adatok szerint egyébként Romániában minden 100 férfi közül mindössze 6 és minden 100 nő közül 20 él önmegtartóztató életmódot, azaz soha nem fogyaszt alkoholt. A férfiak 2 százaléka, míg a nők 0,6 százaléka alkoholfüggő. 

Hirdetés