Hirdetés

Számos büntetés a járványügyi szabályok megsértése miatt

Az elmúlt héten több mint 25.500 bírságot rótt ki a rendőrség és a csendőrség összesen 5,1 millió lej értékben a koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedések be nem tartása miatt.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő pénteki tájékoztatása szerint több mint 21.500 büntetést a védőmaszk viselésének elmulasztása, 3420-at pedig a kijárási tilalom megszegése miatt szabtak ki.

Október 29-e és november 4-e között mintegy 34 ezer gazdasági egységnél, 2000 személyszállító vállalatnál és több mint 30.700 közélelmezési egységnél folytattak ellenőrzést a belügyi szervek.

Ugyanakkor 47 ügyben indult bűnvádi eljárás – zömében a betegségek leküzdésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása miatt -, ezekben 51 személy érintett.

A szóvivő szerint jelenleg 366 büntetőeljárás van folyamatban több mint 1100 oltási igazolvány kiállítása kapcsán elkövetett esetleges csalás miatt. Ezekben az ügyekben 868 személy ellen nyomoznak.

Dajbog kiemelt egy temesvári ügyet, amelyben a Temes megyei rendőr-főkapitányság a Mehedinţi és Gorj megyei rendőrséggel közösen folytatja a nyomozást. Itt azt követően kezdtek el vizsgálódni a hatóságok, hogy több személy is súlyos tünetekkel jelentkezett a temesvári járványkórháznál, és beutalásukkor felmutatták az oltási igazolványt, később azonban beismerték az orvosoknak, hogy tulajdonképpen nincsenek beoltva.

Hirdetés