Hirdetés

A tüdőgyulladás elleni világnap

A légszennyezés is felelős a tüdőgyulladásban történő elhalálozás miatt, és bár a betegség megelőzhető, sok a haláleset is. A tüdőgyulladás világnapját minden év november 12-én tartják. Idén az ENSZ Éghajlatváltozási konferenciája (COP 26) keretében kerül a téma napirendre, hiszen ez az esemény fontos alkalmat kínál az egészségügy, a klímaváltozás és a levegőszennyezés szakembereinek a közös gondolkodásra  A szennyezett levegő felelős a tüdőgyulladásban elhalálozottak harmadánál, különösen kiszolgáltatott korosztálynak számítanak az idősek és fiatalok.

A Covid járvány kitörése előtt főként az 5 év alattiaknál regisztrálták a legtöbb halálesetet, noha maga a betegség könnyen megelőzhető és kezelhető. A kampány idei szlogenje Every breath counts azaz Minden lélegzetvétel számít. A tüdőgyulladás világnapján arra hívják fel a döntéshozók figyelmét, hogy konkrét intézkedésekre van szükség a levegőszennyezés csökkentésére. A szennyezett országok szegény közösségeiben nagyobb veszélyt jelent a betegség.

Ebben az évben a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban eddig 1355 tüdőgyulladásos beteget kezeltek, ez 233%-os növekedést jelent 2019-hez képest, amikor 582 eset volt. 

Hirdetés