Hirdetés

Az e-cigi is ártalmas

A dohányzásmentes világnap, amelyet minden évben november harmadik csütörtökén tartanak, célja felhívni a lakosság és a politikai döntéshozók figyelmét arra, mekkora társadalmi terhet (betegséget, fogyatékosságot, korai elhalálozást) jelent a dohányzás.  A novemberben zajló kampány, mely a „Kevésbé károsak a dohányhevítéses termékek és az elektromos cigaretták?” címet viseli, főképp a fiatalokat szólítja meg, felhívva a figyelmet az újabb dohánytermékek, elektromos cigaretták használatának kockázataira.

Egy 2018-as tanulmánya szerint a 15 évnél idősebb román állampolgárok 30,1 százaléka hallott már a dohányhevítéses termékekről, 4,3 százalékuk már használt ilyen terméket, 1,3 százalékuk pedig aktív felhasználójuk. Azok a személyeknek az átlagéletkora, akik már kipróbálták ezen termékek valamelyikét, 29,6 év. Legtöbben (79%) azért használták a terméket, mivel olyan helyen is lehet élni vele, ahol tilos a dohányzás. A 15 éven felüli román állampolgárok 76,5% hallott már az e-cigarettáról, 11,3 százalékuk már használta is legalább egyszer, 3,4 százalékuk pedig aktív felhasználójuk.

Az e-cigarettát használók átlagéletkora 31,8 év. Az előzőhöz hasonlóan a legtöbben (63,9%) azért használják az e-cigarretát, mivel ott is dohányozhatnak, ahol tilos cigarettázni, míg 59,3 százalék a dohányzásról való leszokás egyik lépcsőjeként él vele.

Hirdetés