Hirdetés

A családorvosok oltják a gyerekeket

Január 26-án, jövő szerdán kezdődik az 5 és 12 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása, a szülők vagy a hivatalos gyám kérheti a gyerekek beoltását és már időpontot is lehet foglalni.  Elkezdődött a kisebb gyermekek oltásának beütemezése is, az oltási platformon a P_ped névvel jelzett központokban lehet időpontot foglalni január 26-tól kezdődően. Országos szinten 219 ilyen központ működik, Kovászna megyében minden oltóközpontban kaphatnak oltást a gyerekek is. Az oltást azonban időpont kérése nélkül is fel lehet venni: jelentkezni lehet közvetlenül a gyermekeknek fenntartott oltóközpontoknál.

A Ro Vaccinare platform szerint megyénkben minden központban oltanak és vannak szabad helyek délelőtt, délután, de hétvégén is. Az adatok szerint Sepsiszentgyörgyön 2794 hely van, Kézdivásárhelyen 907, Baróton 959, Kovásznán pedig 1387 hely van jelenleg. Naponta mintegy 50 és 150 közti oltást tudnak majd beadni a gyerekeknek. 

Dr. Seres Lucia gyerekorvos megkeresésünkre elmondta: január 26-án indul a kampány, az orvosok az oltóközpontokban oltanak, ő maga Sepsiszentgyörgyön a Dália utcai központban adja a védőoltást. Mint mondta, a családorvosi rendelőkben nem oltanak, a gyerekeket is a központokba kell kísérnie a szülőnek. Kivétel lehet a vidék, ahol a családorvosi rendelők oltóközpontként is működnek, így ott kapják majd be a gyerekek a vakcinát. 

A szakemberek hangsúlyozzák: a szülőnek vagy a kiskorú törvényes képviselőjének írásban beleegyezését kell adnia, hogy a gyermek megkaphatja az oltást, illetve ki kell töltenie a gyermekeknek szóló egészségügyi kérdőívet is. Mindkét dokumentum modellje megtalálható az oltási platformon, de helyben is kitölthető az oltóközpontban. 

Hirdetés