Hirdetés

Stop Bullying! – közös erővel lehet megfékezni a zaklatást

Stop Bullying! címmel szerveztek online konferenciát diákoknak, tanároknak és szülőknek, amelynek keretében különböző, az iskolai bántalmazással kapcsolatos adatot is bemutattak. A probléma sokrétű, de van megoldás – hangzott el a beszélgetésen. Nagy Annamária, a projekt egyik koordinátora elöljáróban kifejtette: ezt a problémát csak a tanár-szülő-diák hármas oldhatja meg, mert mindenkit érint és létező jelenség, nincs iskola, ahol ne ütné fel a fejét a bullying valamilyen formája. A diákok körében végzett felmérés szerint, a tanulók mintegy 7,5 százaléka naponta, 7 százalék pedig hetente érzékel valamilyen bántalmazást a környezetében, többnyire szóbeli bántást, de olykor lökdösődést, csúfolást is, ezek pedig nagyrészt hazafele vagy szünetben történnek, amikor nincs kontroll, nincs jelen tanár vagy szülő. 

A konferencia szervezői elmondták, nagyon fontos a tudatosítás, hogy felismerjék a diákok a bullyingot, aminek négy fontos típusa van: fizikai, verbális, szociális illetve cyber. Ugyanakkor az iskolai bántalmazás fő ismérve, hogy szándékos, rosszindulatú, ismétlődő és hatalmi játszma is, ami érinti az egész osztályközösséget, nemcsak a bántót és az áldozatot.A szakemberek arra jutottak, hogy a legfontosabb, hogy tájékoztassák a diákokat, arról, hogy mi a bántás, hogy bemutassák nekik mit jelent az áldozathibáztatás és miért káros, erősítsék a szemlélők szerepét, hogy közbeléphessenek, illetve bizalmi légkört alakítsanak ki az osztályban. Ez a feladat megoszlik a tanárok, osztályfőnökök, iskolapszichológusok és szülők között.

A pszichológusok azt is kifejtették, a bántalmazás mindenkire negatív hatással van a későbbiekben is, a bántalmazó akár bűnözővé is válhat, amennyiben nem kap segítséget, az áldozatoknál a depresszió lesz a legjellemzőbb, míg a többi résztvevő esetében szorongás alakul ki a helyzet miatt.

Hirdetés