Hirdetés

Megnőtt a kereslet a tesztek iránt

Megnőtt a kereslet az antigén gyorstesztek iránt, sokan vásárolnak hetente többször is, de van olyan gyógyszertár, ahol elfogyott a nyál alapú teszt és nem tudni mikor kapnak újra. Tesztekből kétféle kapható: nyál alapú antigén gyorsteszt, illetve orr-garat mintavételre alkalmas teszt. Utóbbiból több van, azt kevesebben kérik, viszont a nyál alapú tesztek néhány helyen elfogytak, ugyanis sokan a gyerekeiket tesztelték az elmúlt időszakban, amikor az oktatási minisztérium nem biztosította a teszteket. 

András Erika gyógyszerész asszisztens elmondta: náluk mindkét teszt kapható volt, de a nyál alapú tesztek néhány napja elfogytak és még nem érkezett meg az utánrendelt adag.  Az orrüregből vagy garatból vett minták biztosabb eredményt mutathatnak, viszont, ha saját magunkat teszteljük, nem biztos, hogy megfelelően történik a mintavétel, így itt is előfordulhat, hogy nem megbízható az eredmény.

A tesztek ára egyébként  jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban, míg tavaly ősszel a nyál alapú antigén teszt ára 25-35 lej között volt, most 10-15 lej között van, az orr-garat mintavétellel történő tesztek 50-60 lejbe kerültek, most 16-20 lej között van az áruk. A szakemberek ajánlják a heti legalább két tesztelést, főleg azok esetében, akik több emberrel érintkeznek, és esetleg nem kaptak védőoltást sem. 

Hirdetés