Hirdetés

Neurofeedback terápia az agy kezelésében

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban az iszkémiás stroke kezelésére két évvel ezelőtt indították el a trombolízis programot, egy országos projekt részeként, eddig több, mint páciens esetében végezték el az életmentő beavatkozást.  Dr. Hermány Imola neurológus elmondta: eddig több, mint száz trombolízist végeztek a sürgősségin, idén januárban már négyet, ami azt jelenti, hogy a betegek időben értek be a kórházba. 

Ugyanakkor, a stroke utáni rehabilitáció is nagyon fontos, hiszen az agysérülések függvényében a beteg elveszítheti beszédkészségét, mozgássérült lehet, maradandó bénulás következhet be, de más élettani funkciók is elvesznek. 

Sepsiszentgyörgyön alkalmaznak egy új terápiás módszert is, a neurofeedback terápiát, ami az agy ingerlése révén játszik fontos szerepet az utógondozásban. Dr. Hermány Imola elmondta: a neurofeedback egy műszer segítségével történő biológiai visszacsatolás, amely révén a páciens folyamatosan visszajelzést kap az agyműködésről EEG útján, és az agyműködés dinamikus változása útján, majd tanulás révén optimalizálja az idegrendszer működését.

Ez gyakorlatban úgy néz ki, részletezte az orvos, hogy elektródákat helyeznek az agyra, a sérülés függvényében, és elektromosan ingerelik azt az agylebenyt olyan impulzusokkal, ami megfelel a tüneteknek. Ez azért is nagyszerű lehetőség, mert nem invazív, nem igényel műtéti beavatkozást, sem gyógyszeres kezelést. A terápia több héten át zajlik, hetente egyszer félórán keresztül. A tréning alkalmazási területei a stroke-utókezelés mellett a tanulási nehézségek, figyelemzavar, epilepszia, tikkek, memóriafejlesztés, depressziós, alvászavar, migrén, étkezési zavarok, teljesítményfokozás, szorongásos és viselkedési zavarok. 

Hirdetés