Hirdetés

A fejlődés útján

A Fenntartható Fejlődési Tanácsadó Testület 2022. február 14-én, a Fenntartható Fejlődés Főosztály és az Országos Statisztikai Intézet által szervezett szakmai műhelymunka keretében érvényesítette a fenntartható fejlődés új nemzeti mutatóit.

Az új mutatók kidolgozása mellett  egy olyan összesítő webhelyet is elindítottunk, amely szerintem egyedülálló az EU-ban. Az oldal nyilvános, így az adatokat a közigazgatási szakembereken kívül  felhasználhatják civil szervezetek, kutatók, egyetemi hallgatók és újságírók is” – nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora.

A szakmai konferencia középpontjában a fenntartható fejlődés nemzeti indikátor-készletének általános bemutatása állt, valamint Románia és Európa többi része közötti fejlődési hiányosságok elemzése.

Az új mutató-csomag 243 egyedi indikátort tartalmaz, ebből 99 fő, 192 pedig kiegészítő mutató. Ezek fokozatosan felkerülnek az agregator.romania-durabila.gov.ro weboldalra, ahol jelenleg az Eurostat-forrásokból automatikusan frissülő fenntartható fejlődés európai mutatói, 2020-ra vonatkozó INS-mutatók, valamint barométereket követő közvélemény-mutatók találhatóak.

Több, mint 100-an vettek részt online és fizikailag a workshopon, ahol felszólaltak: Borbély László államtanácsos; Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet elnöke;  Adrian Curaj, a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületének elnöke; Gabriela Drăgan, a Fenntartható Fejlődésért Felelős Tanácsadó Testület alelnöke; közintézmények szakértői.

Hirdetés