Hirdetés

Szigorúbban büntetik a kiskorúaknak dohánytermékeket árusító üzleteket

A képviselőház kedden döntő házként egyhangúlag elfogadta a 18 év alatti fiataloknak dohánytermékeket árusító kereskedelmi egységekre kiszabható szankciókat szigorító törvénytervezetet.

Mind a 296 jelen levő képviselő igennel szavazott.

A tervezet a dohányzás hatásainak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2002/349-es törvény 10. cikkelyét, illetve a társadalmi együttélés és a közrend szabályait sértő cselekmények büntetéséről szóló 1991/61-es törvény 3. paragrafusának 3. bekezdését módosítja.

A jogszabályban előírt intézkedések az alkoholtartalmú italok és dohánytermékek kiskorúaknak történő árusítását tiltó jogszabályok betartására kényszerítik a kerskedelmi egységeket, és elriasztják a kiskorúakat e termékek megvásárlásától.

E szerint a tilalom megszegése 10.000 lejes pénzbírsággal és a kereskedelmi egység működésének 30 napra történő felfüggesztésével büntetendő az első kihágás esetében, míg az újabb kihágás elkövetése 20.000 lejes pénzbírságot és a létesítmény bezárását vonja maga után.

A tervezet azt is előírja, hogy 10-től 30 napig terjedő időtartamra bezárhatják a kiskorúakat vagy nyilvánvalóan ittas állapotban levő vendégeket alkoholtartalmú italokkal kiszolgáló lokálokat.

Hirdetés