Hirdetés

Egyelőre véget ért a járvány

Egyelőre véget ért a koronavírus járvány, legalábbis, ami az ötödik hullámot illeti, de korai még azt mondani, hogy megszabadultunk tőle – vélik a szakemberek. Most azonban fellélegezhet mindenki, végre maszk nélkül. Az oltás azonban a jövőben is fontos marad és néhány kórházi intézkedést szintén megtartanak.

Dr. Fejér Szilárd kutató úgy látja, egyelőre ennyi volt, ennek a hullámnak lassan vége, de elhúzódó, 1000 feletti napi esetszámok várhatók még pár hétig, mert a BA.2 variáns most már egyre gyakoribb. Mint mondta, Angliában a kórházi esetszámok enyhén emelkednek, de nem valószínű, hogy nagyobb terhelés lenne az egészségügyön őszig. Ősszel azonban biztos, hogy lesz egy újabb hullám, de ennek intenzitása attól függ, hogy éppen melyik variáns okozza, és jön-e olyan újabb variáns, ami nem az Omikronból fejlődött ki, hanem mondjuk a Deltából.

Ugyanezen az állásponton van a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház menedzsere, András Nagy Róbert is, aki úgy látja, valamilyen formában itt marad a vírus és meg kell tanulni együtt élni vele. Ugyanakkor, a megyei kórház készül a visszarendeződésre, de arra is felkészültek, hogy valamilyen szintű visszatérése a járványnak idén ősszel még lesz. Éppen ezért, a járvány alatt hozott néhány intézkedés és infrastrukturális fejlesztés a jövőben is megmarad a kórháznál, bizonyos laborokat a továbbiakban is tudnak használni és a kialakított betegutak is hasznosak. 

Hirdetés