Hirdetés

A magyar nemzet jelképeit használják

Ma van március 15, amikor a magyar többségű településeket piros-fehér-zöld nemzeti színekkel díszítik fel, viszont a gesztusért egyes polgármestereket megbírságolnak a román kormány képviselői. Erre reagált az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület közleményében.

A szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István által aláírt közleményben azt írják: a nemzeti ünnep olyan kitüntetett nap, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli. Március 15-e, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére, az összmagyarság nemzeti ünnepe. A kormánymegbízottak bírságoláskor arra hivatkoztak, hogy Magyarország zászlai mellé a polgármesterek nem tűzettek ki ugyanannyi Románia-lobogót. A jogszabály állami lobogókról beszél, miközben itt nemzeti zászlókról van szó. Van, ahol az állami és nemzeti zászló különbözik. Általában az állami lobogón megjelenik az ország címere, a nemzetén nem. De Magyarország és a magyar nemzet zászlaja egyforma, ugyanúgy, mint Románia és a román nemzet zászlaja is.

A három egyenlő szélességű, piros, fehér és zöld vízszintes sávból álló zászló tehát egyaránt lehet a magyar állam és a magyar nemzet jelképe. Esetünkben egyértelműen a magyar nemzet jelképeként tűzték ki, hiszen március 15-e nemzeti ünnep, a világ magyarsága ünnepli. A szervezet hangsúlyozza: március 15-én Erdélyben nem Magyarország, hanem a magyar nemzet zászlaját tűzik ki. Ezt kell megérteniük a támadóknak, de a védekezőknek is az érveléshez.

Hirdetés