Hirdetés

Indul a TabakFórum

2021 tavaszán Sepsiszentgyörgy Önkormányzata megvásárolta az egykori dohánygyár műemlék épületegyüttesét azzal a céllal, hogy új rendeltetést adjon és a közösség szolgálatába állítsa azt. Ennek érdekében egy online igényfelmérést indít TabakFórum néven a sepsitabak.ro oldalon, amely segítségével feltérképezi az épületegyütteshez köthető lehetőségeket. Az igényfelmérés április 21-ig tart, a honlap és a virtuális túra azonban továbbra is a közösség rendelkezésére fog állni. Április 9-én lehetőség lesz fizikailag is bejárni a dohánygyár egyes épületeit egy nyílt nap keretében.

Elsősorban alternatív oktatási, turisztikai, vállalkozói, kulturális, szórakozási és közösségi célokat szolgáló megoldásokat keresnek, az igényfelmérés célja az ötletgyűjtés annak érdekében, hogy Erdély legnagyobb interaktív-innovációs, élmény- és információközpontú turisztikai és ifjúsági csomópontját hozhassák létre.

„Az a célunk, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre, amely újszerű megoldásokkal nyújt élményt és tudást, és egyúttal Erdély egyik legmodernebb ifjúsági és turisztikai központja is legyen, azt szeretnénk, hogy legalább annyi munkahelyet hozzunk létre mint ahány megszűnt akkor, amikor bezárt a gyár, és évente több ezer látogatója legyen ennek a létesítménynek”– hangsúlyozta Antal Árpád-András polgármester.

A nagyszabású projektre 11,3 millió euró értékben nyert pályázatot az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként az önkormányzat, a terveken sepsiszentgyörgyi csapat dolgozik a tervezőktől egészen a muzeológusokig, akik a kommunizmus történetének kiállítási és bemutatási lehetőségeit keresik. Összesen 3 000 négyzetméteren 4 szinten valósul meg az interaktív, modern prezentációs technikákat felsorakoztató kiállítás, amely a II. világháború végétől 1989 decemberéig különböző korszakokra bontva fogja bemutatni a romániai szocializmus éveit.

Hirdetés