Hirdetés

Irodalmi programok a kulturális héten

Van annak hagyománya a kultúrtörténelemben, hogy írók, költők kávéházakban, klubokban, netán kocsmákban, írtak, dolgoztak, beszélték meg egymással alkotásaikat. Sepsiszentgyörgyön sem ritkaság, hogy író-olvasó találkozókat, felolvasó esteket tartanak nem szigorúan kulturális tevékenységhez köthető helyszíneken, és ez a tevékenység a városünnep alatt van „csúcsra járatva”. Idén sem lesz másképp.

A következő három eseményt a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezi.

Danyi Zoltán (1972, Zenta): vajdasági író, Déry Tibor-, Füst Milán- és Mészöly Miklós- díjas szerző, Hamvas Béla-kutató, „civilben” rózsatermesztő. Három verskötet után jelentkezett a délszláv háború közösségi utóéletébe kalauzoló, megrázó regénnyel: A dögeltakarító (2015) arra hívja fel a figyelmet többek között, hogy egy háború nem akkor fejeződik be, amikor abbamarad az erőszak, hanem akkor, amikor el lehet temetni a halottakat. A rendezvényen, kedden (április 26-án), 18 órakor, a Tein Teaházban a szerző beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi származású, budapesti író, a háromszéki irodalmi élet rendszeres közreműködője.

Szabó Róbert Csaba (1981, Szilágybagos): Marosvásárhelyen élő, Csiki László- és Mészöly Miklós-díjas író, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője. Öt, felnőtteknek szóló prózakötete után döntött úgy, hogy az ifjúsági regény műfajában is kipróbálja magát, és megalkotott egy elbűvölően kalandos kedvű és örökmozgó nagymama- figurát. Kultúrheti közönségtalálkozóján, szerdán (április 27-én), 12 órakor, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, beszélgetőtársa Farkas Kinga, a Cimbora folyóirat főszerkesztője lesz.

Elena Vlădăreanu (1981, Medgidia): Bukarestben élő költő, drámaíró, rádiós újságíró, a Radio România Cultural Scena și ecranul (Színpad és képernyő) című műsorának vezetője. Közel tíz vers- és drámakötete után 2021-ben jelent meg August című első prózakötete. A kultúrheti közönségtalálkozón, csütörtökön (április 28-án), 18 órától, a Tein Teaházban  a  szerzővel és kötete fordítójával Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus, egyetemi oktató beszélget.

Hirdetés