Hirdetés

Új virózis terjed a gyerekek körében

Új virózis terjed a kisgyerekek körében, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvosai arra intik a szülőket, hogy különítsék el a gyerekeket, nyújtsanak tüneti kezelést, de amennyiben ez nem használ, forduljanak szakorvoshoz.

Dr. Gál Ramóna gyerekgyógyász szakorvos elmondta: számos óvodás, kisiskolás gyerekkel érkeznek a sürgősségire kétségbeesett szülők: a gyerekek hasmenés, hányás, étvágytalanság és hasi görcs tüneteit mutatják, viszont a láz nem jellemző. A betegség leginkább a 4-10 éves korosztályt érinti. A gyerekgyógyász tanácsa, hogy a szülők tüneti kezelést nyújtsanak, a legtöbb gyereknél ugyanis ezek a gyógyszerek jó hatást mutatnak. Ugyanakkor, ha a gyermekek mégsem reagálnak jól, nem marad meg bennük a gyógyszer, akkor érdemes kúpot alkalmazni, viszont, ha az sem működik, akkor tanácsos szakorvoshoz fordulni, aki intravénás ellátásban részesíti őket.

A szakorvos felhívja a figyelmet, hogy a folyadékok pótlása kiemelten fontos – a könnyű ételek mellett erre is érdemes odafigyelniük a szülőknek. Továbbá arra is figyelmeztetik a szülőket, hogy ne adjanak orvosi utasítás nélkül antibiotikumot a gyerekeknek, mert ezen a tünetegyüttesen nem segít. 

Hirdetés