Hirdetés

A munkavállalók online hozzáférhetnek a Revisalban szereplő adataikhoz

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a munkavállalók és volt munkavállalók számára, hogy online hozzáférhessenek saját adataikhoz az alkalmazottakat nyilvántartó digitális adatbázisban (Revisal).

A tervezet szerint “az alkalmazottakat nyilvántartó digitális adatbázist a foglalkoztatás sorrendjében kell kitölteni. Az adabázis valamennyi alkalmazott esetében tartalmazza a munkába állás időpontját, a betöltött funkciót/foglalkozást, az iskolai végzettség szintjét és a szakirányt, az egyéni munkaszerződés típusát, a fizetés összegét, a prémiumokat és azok összegét, az egyéni munkaszerződés felfüggesztésének időtartamát és okait, az áthelyezés időtartamát és az egyéni munkaszerződés megszüntetésének időpontját”.

A tervezet előírja, hogy a munkavállalók és volt munkavállalók online hozzáférhetnek a rájuk vonatkozó adatokhoz a Revisalban. ‘A hozzáférési jog az adatok megtekintésére, letöltésére és kinyomtatására, valamint a nyilvántartás kivonatának online létrehozására és letöltésére korlátozódik’ – olvasható a dokumentumban.

A törvénytervezet azt is kimondja, hogy “a szolgálati idő a kivonattal is igazolható egy kormányhatározatban meghatározott feltételek mellett’.

E törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül a kormány határozatot ad ki, amelyben leszögezi a munkavállalók vagy volt munkavállalók által az adatbázishoz való online hozzáférés rendjét, a kivonat létrehozásának és letöltésének módját, valamint azokat a feltételeket, amelyek mellett a kivonat a szolgálati időt igazolja – írja még elő a tervezet.

Hirdetés