Hirdetés

Hiába a kampány, sokan dohányoznak

A dohányzás a közegészségügyet fenyegető legnagyobb veszélyek közé tartozik, világszerte évente több millió ember halálát okozza. Ez az egyetlen könnyen hozzáférhető, legálisan fogyasztott termék, amely a fogyasztók akár felét is megölheti, így ez a legmegelőzhetőbb halálozási ok. Bár minden évben megtartják a Dohányzásellenes Világnapot (május31), a siker rendszerint elmarad, a dohányosok száma és a dohányzás okozta megbetegedések száma egyaránt nő.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház közleménye is kiemeli: a dohányzás minden formában káros, az e-cigaretta pedig növeli a szív- és tüdőbetegségek kockázatát, és fenntartja a függőséget. A 2022-es globális kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás környezetre gyakorolt hatására, az előállítástól és a forgalmazástól a keletkező mérgező anyagokig. A kampány célja az is, hogy leleplezze a dohányipar kétarcúságát, amely folyamatosan “megtisztítja” hírnevét, hogy vonzóbbá tegye termékeit a nyilvánosság számára.

A statisztikák egyébként egyáltalán nem jók: az Euro-Egészségügyi Világszervezet Régiójában 650 000 személy hal meg évente a dohányhoz társuló betegségek miatt, amelyből 79 000 személy a passzív dohányzás miatt.  A Román Pneumológiai Társaság szerint megközelítőleg a tüdőrákban szenvedő betegek 85%-a dohányos, évente pedig 42.000 elhalálozás köszönhető a dohányzásnak. A dohányzás több személyt öl meg, mint az alkohol, a közlekedési balesetek, kábítószerek, elhízás, öngyilkossági kísérletek együttvéve – írják.

Kovászna megyében csökkent az össz-rákos esetek száma, de továbbra is a tüdőrák a leggyakoribb megbetegedés – közölte a közegészségügyi hatóság. Háromszéken a rákos megbetegedések között első helyen a tüdőrák áll, 2019-ben (a világjárvány előtti adatok szerint) 93 új esetet vettek nyilvántartásba, ezt követi a végbélrák 87 új esettel, harmadik helyen pedig a mellrákos elváltozások állnak, 67 esettel.

Hirdetés