Hirdetés

Újabb megelőzési és szűrési kampány indult

Újabb megelőzési kampányban hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei közegészségügyi Hatóság arra, hogy az egészséges életmód és a szűrővizsgálatok gyakorisága csökkenti az onkológiai megbetegedések esélyét. Évente több millió ember hal meg rákbetegségben világszinten, ennek mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne – mutatják a statisztikák. Az EU-ban és Romániában is a rákos megbetegedések fő oka a dohányzás. A túlsúly vagy elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és az alkoholfogyasztás, a dohányzáshoz hasonlóan, az egészségtelen életmód jelei is ezen megbetegedés megjelenésének másik fő okát képezik. A kampány során felhívják a figyelmet, hogy tüdőrák kockázata 20-25-ször nagyobb a dohányzó férfiak és nők esetében a nemdohányzókhoz képest.  A kockázat annál nagyobb, minél több éve dohányzik valaki, minél több cigarettát szív el naponta, és minél fiatalabb korban kezdett el dohányozni. 

Ugyanakkor, arra is figyelmeztetnek, hogy az alkohol fogyasztása mennyiségtől függetlenül növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. A májrák okozta elhalálozási arány 1990-től 2019-ig 70%- kal nőtt.  A gyomor-bélrendszeri halálesetek 30%-a közvetlenül az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható.

Ami a túlsúlyt illeti, az is nagy kockázatot jelent a betegségek kialakulásában. A daganatos megbetegedések kockázata mintegy 6%-kal alacsonyabb a normál testsúlyú embereknél, mint a 30 feletti testtömegindexű (BMI) túlsúlyos személyeknél. A vastagbélrák kialakulásának kockázata is jelentősen nő: 15%-kal  a túlsúlyos embereknél, 32%-kal pedig az elhízott embereknél. 

A most indított kampány célkitűzései között szerepel, hogy növelje a lakosság tájékozottsági szintjét és felhívja a lakosság figyelmét  rák kialakulását elősegítő viselkedési kockázati tényezők ismeretének fontosságára, valamint az aktív intézkedések meghozatalát a viselkedésbeli kockázati tényezők csökkentésére (leszokás a dohányzásról, alkoholfogyasztás csökkentése, testsúlykontroll, egészséges életmód népszerűsítése). 

Hirdetés