Hirdetés

Itt a kánikula!

A meteorológiai előrejelzések szerint megérkezik a következő napokban az igazi nyár, 26-27 fokos hőmérséklet lesz. A közegészségügyi hatóság felhívja a figyelmet, hogy kánikula idején be kell tartani néhány szabályt, az orvosi problémák elkerülése végett.  Elsősorban nagyon fontos, hogy a kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsük otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. Ugyanilyen fontos a napi többszöri zuhanyzás langyos vízzel és a nedves törlőkendő használata, ha kimegyünk a napra. 

Vigyázni kell az idősekre, betegekre, gyerekekre, hogy nagy melegben ne tartózkodjanak a napon, inkább a kora délelőtti és késő délutáni órákban menjenek ki bevásárolni, a gyerekek pedig játszani. Ha mégis túl hosszú ideig tartózkodtunk a napon és hőguta vagy napszúrás tüneteit észleljük, azonnal hívjunk mentőt. Az előbbi súlyosan károsíthatja az agyat, míg az utóbbi tünetei később jelentkeznek, de hasonlóan veszélyesek. Addig is, amíg a segítség megérkezik, próbáljuk lehűteni az érintett személyt egy klimatizált helyiségben, langyos vízzel és itatással. 

Ami az étkezést illeti, az sem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk, iszunk ilyenkor. Kinda Edit Krisztina dietetikus szerint a folyadékfogyasztás nagyon fontos a nyári napokon, de lehetőleg cukormentes teát, vizet, limonádét igyunk és ne túlcukrozott üdítőket. Az étkezéssel kapcsolatban elmondta: könnyű ételeket kell választani, a nehéz sültek, olajban sült ételek nehezek és megterhelik a gyomrot, válasszunk inkább könnyű tejterméket, salátákat, leveseket, főleg hideg idényleveseket (gyümölcs, zöldségkrém). 

Hirdetés