Hirdetés

Újabb szavazás a medvékről

Újból megszavazta a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen kívül is.

Az újratárgyalást követően döntőházként szavazta meg a képviselőház a tervezetet, az RMDSZ munkájának köszönhetően pedig sikerült megőrizni a tervezet eredeti formáját, miszerint a település határain kívül is lehetőség lesz az azonnali közbelépésre medvetámadás esetén” – mutatott rá Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője a törvénytervezet vitáját követően.

A medvék túlszaporodása évek óta kiemelt problémát jelent, 2018-tól napjainkig 6694 medvetámadás okozta kárt regisztráltak, amelyek értéke meghaladja a 15 millió lejt. Könczei Csaba a törvénytervezet vitáján elhangzó beszédében kiemelte: „az érvényben levő sürgősségi kormányrendelet alapján összesen 246 közbelépést regisztráltak közel egy év alatt, amelyből 201 elkergetést, 29 áthelyezést, 15 kilövést és 1 altatást végeztek a települések határain belül medvetámadás következtében” – nyilatkozta a képviselő.

Mindemellett a finanszírozási szerződés lehetővé teszi az első komoly beavatkozási intézkedések végrehajtását: több mint ezer villanypásztor vásárlására lesz lehetőség, amelyekkel a gazdákat segítik megvédeni állataikat és terményeiket. Menhelyet hoznak létre a sérült medvék gondozására és rehabilitációjára a faj védelmében, és tájékoztató kampányt is indít a minisztérium, hogy hatékonyabbá tegye az ember–medve konfliktusok megelőzését.

Hirdetés