Hirdetés

Kevés eset van, de azért kell vigyázni

A Kovászna Megyei közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az elmúlt két hétben 25 koronavírussal fertőzött személyt jegyeztek a megyében, a fertőzöttségi arány is nagyon alacsony, ami azt jelenti biztonságosan nyaralhatunk és mehetünk társaságba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt és senki nem kaphatja el – figyelmeztetnek a szakemberek, hiszen továbbra is jelen van a fertőzés, illetve vannak olyan országok, ahol jelentős emelkedést mutatnak az esetszámok. 

Fejér Szilárd kutató a témával kapcsolatban elmondta: valóban nincs sok eset, bár a többségről nincs tudomásuk, ugyanis a közegészségügy már nem küldi az általa vezetett labornak az adatokat, viszont az elmúlt napokban volt olyan eset, amikor a páciens az új variánssal fertőződött meg. A gond az, hogy a , BA.4 vagy BA.5 variáns, nagyon jól kikerüli az eredeti omikron által megszerzett immunválaszt, és az oltás utánit is – mondta Fejér Szilárd. 

A kutató úgy látja, lesz még koronavírus hullám, de kisebb esetszámokkal, mint januárban. Hogy mennyivel kisebb, azt nehéz megmondani, mivel egyrészt kevesebbet tesztelnek, másrészt országfüggő a helyzet. 

Az is nagyon fontos, hogy azok, akik most megbetegednek, tüneteket észlelnek magukon, fontos, hogy teszteljenek, ne menjenek közösségbe, tartsák be a korábbi intézkedéseket, mert a közösségi terjedésnek csak így lehet elejét venni. 

Hirdetés