Hirdetés

Vízgondok és a lehetséges megoldások

 

A Közüzemek Rt-hez huzamosabb ideje érkeznek kisebb-nagyobb panaszok Gidófalva, Étfalvazoltán és Fotosmartonosról. A problémák rendszerint a víz minőségéhez kötődnek, ami a vízszolgáltató elemzése szerint a fogyasztással áll összefüggésben.

– Nagy a gyanúnk, hogy újra az öntözés lesz a probléma, hiszen, ameddig márciusban csupán Gidófalva fogyasztása 1800 m3 víz volt, addig júniusban ez a szám már 2800-ra nőtt, ebből 1400 m3-et egy farm fogyaszt el. A fogyasztás növekedésével a vízminőség is romlik – a rendszert így vettük át, és a jelenség évről-évre erősödik – fogalmazott Kozsokár Attila, a szolgáltató igazgatója.

Megoldásként megpályázták rá pénzt: a jelzések alapján a teljes községet érinti a probléma, ami a víz előállításához kötődik. Leegyszerűsítve a dolgot: nagyobb kapacitásra és tisztább vízre van szükség. Ennek érdekében pár éve már elkezdődött egy vezeték elindítása Sepsiszentgyörgyről Szépmezőn át Gidófalva felé: ezt foglaltuk bele az EU-s pályázatunkba, hiszen 6 km távra kellene vinni egy nyomóvezetéket, a szentgyörgyi vízzel pedig mindkét gond megoldódna” – mondta el Kozsokár Attila.

Hirdetés